Batterygate: חב’ Apple ניצבת בפני שורה ארוכה של תביעות בשל אסטרטגיית הסוללות וצעדיה להאטת מכשירי iPhone מדגמים מוקדמים יותר

על-פי העיתון  Wall Street Journal, נגד חברת  Apple הוגשו בארצות הברית 59 תביעות משפטיות נפרדות (ובקשות להכיר בהן כתובענות ייצוגיות) מצד משתמשים בשל אסטרטגיית הסוללות וצעדיה להאטת מכשירי iPhone מדגמים מוקדמים יותר. הפרשה שכתה לכינויים דוגמת Batterygate או battery scandal.

אנליסטים מציינים כי מדובר באחד מהאתגרים המשפטיים הגדולים ביותר לטלפונים החכמים מאז החלו לשווקם בעולם בשנת 2007.

הם מצביעים גם על כך שהפעם מדובר בכמעט פי שלושה ממספר התביעות שהוגשו בשנת 2010 לגבי הטענה של drop calls במכשירי ה- iPhone 4. אפל הגיעה ב- 2012 להסכמי פשרה עם התובעים שהסתכמו בסכום כולל של 315 מיליון דולר.

התביעות הללו הוגשו מאז חודש דצמבר האחרון בעקבות הודעת החברה לפיה עדכוני תוכנה הפחיתו את הביצועים של המכשירים מדגמים מוקדמים יותר כדי לשמר את חיי הסוללות של המכשירים הללו.

התובעים טענו בתביעותיהם כי אפל נקטה בצעד זה במטרה להניע אותם לרכוש את מכשירי ה- iPhone החדשים.

העיתון דיווח בסוף מארס כי עורכי הדין של התובעים צפויים להיפגש באטלנטה במטרה להגיע לאיחוד הדיון בכל בתביעות בבית-משפט אחד עם עו”ד מוביל לגבי כלל התביעות במסגרת זו.

משרד המשפטים האמריקני וכן הרשות לניירות ערך בארה”ב [Securities and Exchange Commission, SEC] עדיין חוקרים את הפרשה. גם במדינות ובהן צרפת, איטליה וסין יש גורמים שונים החוקרים את הפרשה.

לדברי האנליסטים, קרבות משפטיים שיימשכו שנים ארוכות עלולים לאלץ את החברה – שידועה בחשאיות שלה – לגלות סודות מקצועיים לגבי פיתוח של מכשירי הסלולר ומוצרים אחרים שלה. אם תהיה פסיקה נגד חברת Apple במקרה זה אזי הדבר עשוי להשפיע גם לגבי חברות אחרות המייצרות סוללות למוצרי אלקטרוניקה צרכנית/בידורית.

ב- 30.3.2018 דיווח האתר הטכנולוגי ZDNN כי בדרום קוריאה הוגשה תביעה ייצוגית בהיקף 11.9 מיליון דולר (12.7 מיליארד Korean Republic Won, KRW) נגד חברת אפל באותה עילה. התביעה היא תביעה משותפת של 63,767 אזרחי דרום קוריאה והיא הוגשה ע”י חברת עורכי הדין Hanuri המייצגת את כל התובעים.

מדובר בתביעה בעלת מספר התובעים הגדול ביותר אי-פעם בדרום קוריאה. במקור היו כ- 400,000 בקשות להיכלל בתביעה אולם המספק קטן בעקבות פעילות לאימות זהות התובעים.

עורכי הדין תובעים 188 דולר (או 200,000 won) לכל תובע. העילות: הולכת שולל וגרימת מצוקה נפשית לתובעים.

בינואר ובתחילת מארס גוף מקומי להגנת הצרכנים NGO הגיש נגדל חברת אפל שתי תביעות (של 122 ו- 401 תובעים, בהתאמה) ובהם דרישות לפיצוי של כ- 2,000 דולר לכל אדם.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Read IT Now היה האתר הראשון בישראל לפרסם על הגשת התביעות הייצוגיות בארץ. להלן הדברים שפורסמו כאן באתר בנושא זה:

הידיעה שפורסמה כאן באתר ב- 24.12.2017: במוצאי שבת 23.12.2017 פירסמתי בחלון המבזקים של אתר זה כי עפ”י דיווח של אתר ה- BBC הבריטי, נגד חב’ Apple הוגשו כבר 2 תביעות ייצוגיות בארה”ב [בקליפורניה ובשיקגו] בשל ההאטה המכוונת שנקטה החברה של מכשירי ה- iPhone מדגמים ישנים; התובעים, משתמשי קצה, טוענים שספגו נזקים כלכליים כתוצאה מכך. במבזק ציינתי גם ש”לא מן הנמנע כי בימים הקרובים תוגש בנושא זה תביעה (ובקשה להכיר בה כתובענה ייצוגית) גם כאן אצלנו”.

היום, 24.12.2017, בשעה 09:02 פירסמתי את המבזק הבא בחלון המבזקים של אתר זה: “לבית-המשפט המחוזי בת”א הוגשו הבוקר (24.12) שלוש תביעות נפרדות (ובקשה להכיר בהן כתובענות ייצוגיות) נגד חברת Apple לגבי פעילות החברה בנוגע למכשירי ה- iPhone מדגמים ישנים יותר”.

אלא שלא היו אלה התביעות היחידות. בשעה 13:03 פירסמתי את המבזק הבא בחלון המבזקים של אתר זה כי “לבית-המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד הוגשה תביעה (ובקשה להכיר בה כתובענה ייצוגית) נגד חברת Apple לגבי פעילות החברה בנוגע למכשירי ה- iPhone מדגמים ישנים יותר; זו התביעה הרביעית בנושא המוגשת היום [בנפרד] ע”י ארבעה תובעים שונים”.

נכון למועד העלאת ידיעה זו לאתר טרם פורסמו כתבי הטענות המלאים של 3 מתוך 4 התביעות הללו.

בתביעה שכן פורסמה נאמר בין היתר כי חברת אפל היא יצרנית הטלפונים החכמים (סמרטפונים) מסוג iPhone המבוססים על מערכת ההפעלה iOS של החברה. התובע טוען כי כל המערכות באפל הן בקוד סגור והמשתמשים תלויים לחלוטין בשיקול דעת החברה בכל הקשור הן לסמרטפונים והן לגבי מערכת ההפעלה.

הוא ממשיך ומציין כי החברה עצמה אישרה בימים האחרונים כי הסתירה מהמשתמשים עדכוני תוכנה מסויימים שמטרתם האטה מכוונת של פעילות המכשיר לטענת אפל, האטת המכשיר נעשית בשל החלשות סוללת הסלולר לאחר טעינות רבות. התובע אומר כי אם החברה הייתה מבהירה מראש שהחלשות הסוללה היא הסיבה בשלה החליטה להאט את פעילות המכשיר, המשתמשים היו יכולים לבחור בדרכים חלופיות למניעת התוצאה הזו כמו החלפה הסוללה או הימנעות מביצוע עדכון התוכנה.

הערת עורך Read IT Now: ייתכן שיוגשו תביעות נוספות בנושא זה לבתי-המשפט בימים הקרובים. ככל הנראה עשוייה חברת אפל בארץ לבקש מבית-המשפט לאחד את הדיון בכל ארבע התביעות הללו לדיון אחד ו/או לבקש שהדיון יהיה רק לגבי תביעה אחת ושאר השלוש יבוטלו [אלא אם כן יחליט בית-המשפט כי התביעות אינן חופפות בטיעוני התובעים].

מתוך הידיעה שפורסמה כאן באתר ב- 14.1.2018: הבוקר ב- 10:24 פירסמתי בחלון המבזקים של האתר כי “לבית-המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד הוגשה היום (14.1) תביעה (ובקשה להכיר בה כתובענה ייצוגית) של שני תובעים בגובה 28.4 מיליון ₪ נגד Apple; התביעה בשם “כל צרכן שרכש מכשיר מתוצרת המשיבה שפועל באמצעות תוכנת iOS וקצב פעולתו או קצב פעולת האפליקציות בו או ביצועיו או קצב צריכת הסוללה שלו נפגעו או שנגרמה להם השפעה שלילית אחרת כתוצאה ממעשי המשיבה במועד כלשהו”; טרם פורסם כתב הטענות במלואו”.

בינתיים במהלך היום פורסם כתב הטענות במלואו. התובעים בתביעה זו הם רוי לוי [בעל מכשיר אייפון 7] ועו”ד פיני אלישקוב [בעל מכשיר אייפון 7 ומכשיר אייפד מדגם מיני 4].

בתביעה שהוגשה נגד חברת Apple העולמית באמצעות אפל ישראל וחברת איידיגיטל [iDigitalI] נאמר בין היתר כי “ביום 28 בדצמבר 2017, המשיבה פירסמה לראשונה, הודעה רשמית באתר המרשתת שלה, בעקבות פגיעה מתמשכת ויזומה בביצועי מכשירי iPhone מתוצרתה”. לאחר ציטוט ההודעה הרשמית של החברה טוענים התובעים כי “מדובר בהודאת בעל דין מטעם המשיבה, לפיה עדכונים שערכה המשיבה לתוכנת מערכת ההפעלה במכשירי אייפון מתוצרתה תוכננו להאט את מהירות פעולתם והם פוגעים בביצועי המכשירים“.

“המידע שמסרה המשיבה בדיווחיה הוסתר מהצרכן, ובכלל זה מהמבקשים ומחברי הקבוצה, משך שנים. נוכח הפרטים שנמסרו בהודעת המשיבה, המבקשים פנו למומחה,

פרופ’ יצחק כץ ממכון ‘מאגר מוחות’, על-מנת לערוך סקר בעניין. בסקר השתתפו מאות צרכנים ישראליים, בעלי מכשירי אייפון, שהשיבו על שאלות רלבנטיות, במסגרת שאלון. תוצאות הסקר נותחו ע”י המומחה והן מוצגות בחוות דעת משפטית, המצורפת לבקשת האישור”.

התובעים מציינים כי “ביום 24.12.2017 הוגשו נגד המשיבה ארבע בקשות לאישור תובענה כייצוגית. הבקשות הקודמות נשענות כולן על ידיעות מאתרי אינטרנט זרים, ותו לא. הן הוגשו טרם זמנן, ובחופזה. רק ביום 28.12.2017, המשיבה מסרה הודאה מסודרת, רשמית ויחידה, בה היא מודה בהפחתת ביצועים ומהירות למכשירי האייפון, באתר המרשתת שלה. הבקשה לאישור דנן נתמכת בחוות דעת של מומחה ומבוססת על הודאות בעל דין מטעם המשיבה וכוללת לפיכך תשתית ראייתית נאותה ורצינית”.

עוד נאמר בין היתר בתביעה כי “המבקשים מעוניינים שהמכשירים שברשותם יפעלו בביצועיהם המקסימליים ובמלוא פוטנציאל המהירות ויכולת העיבוד שלהם, כפי שפעלו ביום רכישתם. המבקשים אינם מעוניינים לשאת בתשלום כלשהו לשם כך. המבקשים מוסיפים שאילו היה ידוע להם שהמשיבה כוללת במכשירים תוכנת הפעלה שמסוגלת להפוך באופן יזום – ללא שליטתם וללא יידעו שלהם בכך – את המכשיר למכשיר איטי יותר או להפחית את ביצועיו או את מהירות פתיחת האפליקציות שבו ותפעולן, הם לא היו מוכנים לקנות המכשיר בתנאים בהם רכשו אותו, או שלא היו רוכשים אותו כלל”.

“… קבוצה גדולה של צרכנים בכל העולם ובמדינת ישראל נפגעו ממעשי המשיבה וממשיכים להיפגע מהם בכל יום שחולף. פיתרון הביניים שמציעה המשיבה אינו פותר את הבעייה שהיא יצרה במו ידיה. יש להורות למשיבה להשיב את מצב מיצוי הביצועים ומאפייני המכשירים למצבם כפי שהיו במועד הרכישה של המכשירים. לא ניתן לקבל מצב אחר”.

עוד דורשים התובעים כי “יש להורות למשיבה למסור מידע ולגלות חשבונות ומסמכים שיאפשרו למבקשים למצות את הזכויות של חברי הקבוצה ולעמוד כדבעי על הפיצוי שמגיע לחברי הקבוצה הרלבנטיים בהתאם לעובדות הידועות בעת הזו ואלו הנוספים שיתבררו בהמשך ההליך, ובכלל זה מועדים רלבנטיים”.

התביעה הוגשה באמצעות עו”ד (רו”ח) סימון אלישקוב. הערה: כל ההדגשות המופיעות כאן בטקסט מופיעות באופן זהה בטקסט המקורי.

מתוך הידיעה שפורסמה כאן באתר ב- 20.1.2018: ב- 24 בדצמבר 2017 בשעה 09:02 דיווחתי בחלון המבזקים של אתר זה כי “לבית-המשפט המחוזי בת”א הוגשו שלוש תביעות נפרדות (ובקשה להכיר בהן כתובענות ייצוגיות) נגד חברת Apple לגבי פעילות החברה בנוגע למכשירי ה- iPhone מדגמים ישנים יותר”.

מאוחר יותר, בשעה 13:03, דיווחתי בחלון המבזקים של אתר זה כי “לבית-המשפט המחוזי מחוז מרכז בלוד הוגשה תביעה (ובקשה להכיר בה כתובענה ייצוגית) נגד חברת Apple לגבי פעילות החברה בנוגע למכשירי ה- iPhone מדגמים ישנים יותר; זו התביעה הרביעית בנושא המוגשת היום [בנפרד] ע”י ארבעה תובעים שונים”.

Read IT Now היה הראשון לפרסם את דבר הגשת התביעות הללו סמוך לאחר הגשתן בבתי-המשפט. 

כשפירסמתי את הידיעה באותו היום כתבתי בה הערה לפיה “ככל הנראה עשוייה חברת אפל בארץ לבקש מבית-המשפט לאחד את הדיון בכל ארבע התביעות הללו לדיון אחד ו/או לבקש שהדיון יהיה רק לגבי תביעה אחת ושאר השלוש יבוטלו [אלא אם כן יחליט בית-המשפט כי התביעות אינן חופפות בטיעוני התובעים]”.

עורכי דין שהגישו את התביעה השנייה (עפ”י סדר הזמנים של ההגשה) היפנו את תשומת ליבו של בית-המשפט המחוזי בתל אביב לכך שהוגשו באותו היום ארבע תביעות שונות באותו נושא.

כבוד השופט חאלד כבוב, שופט בית-המשפט המחוזי בתל אביב, פירסם בעקבות כך ב- 11.1.2018 את ההחלטה הבאה: “… מאחר והוגשו שלושה הליכים נגד אותם המשיבים, באותו היום, לבית-משפט זה, הליך נוסף הוגש גם כן באותו היום לבית-משפט מחוזי מרכז, הדעת נותנת שיש מקום לערוך דיון לפי סעיף 7, כפי שהוריתי.

“על כן כל באי כוח הצדדים הקבועים בפני בית-משפט זה יפעלו בהתאם לרישא של החלטתי, זאת יעשו בתוך 30 יום. כמו כן הם יעבירו עותק מהחלטתי זו לב”כ המייצג בתיק שהוגש לבית-המשפט המחוזי מרכז.

“… הדיון לפי סעיף 7 יתקיים בפניי. על כן יש לנתב את התיקים בשלב זה אלי”.

יצויין כי שלושה ימים לאחר החלטתו זו של בית-המשפט המחוזי הוגשה תביעה נוספת נגד אפל בבית-המשפט המחוזי מרכז בלוד, כפי שדיווחתי כאן באתר זה. ככל הנראה היא תצורף גם כן לארבע התביעות הראשונות.