“המרחב הקיברנטי (Cyberspace) הוא מרחב פעילות המשפיע רבות על חיינו כיום; גם המידע הגיאוגרפי הינו חלק בלתי נפרד מן הפעילות במרחב הקיברנטי”

אוניברסיטת בן-גוריון בנגב קיימה סדנה ייחודית לתלמידי תיכון מכל רחבי הארץ. מדובר בפרוייקט ראשון מסוגו בארץ ובשיתוף פעולה עם הפיקוח על הוראת “גיאוגרפיה – אדם וסביבה” במשרד החינוך.

הסדנה התקיימה כחלק מהפעילות הקהילתית של המעבדה לחישה מרחוק והדמאה פלנטרית במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטה.

300 תלמידי תיכון הגיעו ליום חוויתי באוניברסיטה והודרכו על ידי חוקרים ותלמידי מחקר. ביום זה הם נחשפו לתחומי המחקר השונים וחזית המחקר הגיאוגרפי בדגש על טכנולוגיות מידע גאוגרפיות – חישה מרחוק וממ”ג (GIS).

את התוכנית הוביל הדוקטורנט אביב לי כהן זדה, זוכה מלגת אילן רמון תשע”ז, יחד עם צוות המעבדה סיון איזיקסון, עירא דיין, חן מגד, שירן חביבי, יסמין לוי וד”ר שמרית ממן.

מלבד הרצאות פרונטליות, התנסו התלמידים בפעילות “hands-on” באיסוף מידע (בעזרת מכשירי GPS), הצגת מידע (הדמאות לוויין) וניתוח תופעות בזמן ובמרחב במערכות מידע גאוגרפיות.

סגן נשיאת אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ודיקן למו”פ פרופ’ דן בלומברג, אמר כי “זו דוגמה מצויינת לשיתוף פעולה ומעורבות של האקדמיה עם הקהילה בפריסה ארצית”.

“שעה שעניין הסייבר נתפס בציבור הרחב רק כנושא של אבטחת מידע, בפועל המרחב הקיברנטי (סייברספייס) הוא מרחב פעילות המשפיע רבות על חיינו כיום.  גם המידע הגיאוגרפי הינו חלק בלתי נפרד מן הפעילות במרחב הקיברנטי.  די לציין את הקשר שבין רשתות חברתיות למערכות מידע גיאוגרפיות כפי שבא לידי ביטוי באפליקציות מבוססות מיקום, כמו באפליקציה הנפוצה Waze, כדי להבין את הקשר שבין המציאות הגיאוגרפית למרחב הקיברנטי”.

פנינה גזית, מפקחת מרכז מקצוע (מפמ”ר) ‘גיאוגרפיה – אדם וסביבה’ ו’מולדת, חברה ואזרחות’ הוסיפה כי בשנת הלימודים תשע”ז נפתח מסלול בגרות של “סייבר גאוגרפי” במסגרת לימודי ההתמחות במגמת ‘גיאוגרפיה – אדם וסביבה’. המהלך לפתיחת המגמה היה בשיתוף עם חיל המודיעין בצה”ל על-מנת להכשיר תלמידים בעלי ידע, מקצועיות ומיומנויות בתחום הסייבר הגאוגרפי – פעילות של איסוף, מיפוי וניתוח מידע מהמרחב הקיברנטי.