רויטרס: החמאס מנסה לעצור מכירה והפצה ברצועת זה של כרטיסי SIM פרי-פייד של חברות הסלולר הישראליות

סוכנות הידיעות Reuters דיווחה ב- 17 בנובמבר 2016 כי ממשלת החמאס ברצועת עזה מנסה לעצור מכירה והפצה ברצועת זה של כרטיסי pre-paid SIM  של חברות הסלולר הישראליות [סלקום ישראל ופרטנר תקשורת] בטענה כי כרטיסי הסים הישראליים מהווים סיכון כלכלי וסיכון ביטחוני והם גם מאפשרים למשתמשים גישה לתוכן “שאינו מוסרי”.

נציגים של משרדי התקשורת והפנים בממשלת החמאס בעזה אמרו כי תמיד היו מגבלות על השימוש בכרטיסי סים ברצועת עזה אולם עתה הם נחרצים להפסיק לחלוטין השימוש בכרטיסי הסים הישראליים.

ניתן למצוא כרטיסי סים ישראליים למכירה “מתחת לדלפק” בקיוסקים ובמספר חנויות בעזה שאותם מביאים אנשי עסקים ואחרים השבים מביקורים שונים בישראל.

Zeyad Al-Sheikh Deeb המשמש כמנהל הרישוי במשרד התקשורת הפלסטיני בממשלת החמאס אמר כי החברות הטלקום הישראליות לא קיבלו רישיונות בשטחים הפלסטינים “ולפיכך איננו יכולים להתיר להם לפעול. הן מהוות תחרות לא הוגנת לחברות הלאומיות [הפלסטיניות] וגורמים נזק לכלכלה שלנו”.

Iyad Al-Bozom דובר משרד הפנים בעזה אמר לכתב רויטרס כי הכרטיסים הישראליים פוגעים בהכנסות הפלסטינים וכי הם טומנים בחובם סיכונים שונים. “ניתן לשמור בשרתים ישראליים שיחות המבוצעות  בעזה באמצעות הכרטיסים הללו” וכי השלטונות הישראליים יכולים לעשות שימוש במידע זה. לדבריו, אנשי מודיעין ישראליים השתמשו בכרטיסים הללו כדי לדבר עם משתפי פעולה.

בתגובה לפניית כתב סוכנות הידיעות רויטרס השיבה חברת פרטנר כי אין לה כל פעילות עסקית בעזה וכי מדובר בכרטיסי סים שנרכשו ממפיצים ישראליים עצמאיים. חברת סלקום סירבה להגיב, לטענת רויטרס.

שתי החברות אינן פועלות ברצועת עזה (שם פועלת רק חברת הסלולר הפלסטינית Jawwal [חברה-בת של קבוצת Palestinian Telecommunication Company, Paltel] אולם משום שאנטנות הסלולר שלהן, ניתן לקלוט אותות דור שלישי [3G] ודור רביעי [4G] באיזורים ברצועה הסמוכים לגבול עם ישראל או במקומות גבוהים.

לדברי רויטרס, הכרטיסים הישראליים “שווים יותר” מבחינת התמורה בדקות שיחה ובגלישה באינטרנט בהשוואה לתמורת מהכרטיסים של ג’אוואל.

רויטרס מציינת כי יש כ- 370,000 כרטיסי סים ישראליים בשימוש ע”י הפלסטינים בגדה המערבית. אין נתונים מקבילים לגבי רצועת עזה.

ב- 30 ביוני 2015 פירסמתי את הידיעה הבאה כאן באתר:

דיווחים: משטרת עזה סגרה בהוראת התובע הכללי בממשלת החמאס את משרדי חברת הסלולר Jawwal [חברה-בת של תאגיד התקשורת הפלסטיניPaltel ] בשל “השתמטות מתשלום מס

ב- 27 ביוני 2015 בשעה 20:53 דיווחתי בחלון המבזקים של אתר זה כי שלטונות חמאס הורו באותו יום על סגירת משרדי חברת הסלולר Jawwal [חברה-בת של תאגיד התקשורת הפלסטיני Paltel] בשל מה שהוגדר כ”השתמטות מתשלום מס”.

חברת התקשורת ג’אוואל היא חברת הסלולר היחידה הפועלת כיום ברצועת עזה (מאחר וחברת הסלולר השנייה Wataniya Mobile שיש לה רישיון לפעול ברצועת עזה אינה מורשית ע”י ישראל לפעול שם). עפ”י ההערכות יש לה כ- 1.3 מיליון מנויים ברצועת עזה.

בדיווח ציינתי כי לא ברור מתי בדיוק ייסגרו משרדי חברת הטלקום בעזה וכי ההערכות הן שהדבר נעשה על רקע המתיחות בין החמאס לבין הרשות הפלסטינית בהנהגת הפת”ח.

ואכן ביום שלישי 30 ביוני 2015 נסגרו המשרדים הראשיים בעיר עזה וכן סניף של החברה בעיר. עפ”י דיווחים של סוכנות הידיעות הפלסטינית מען, סוכנות הידיעות הצרפתית AFP וסוכנות הידיעות רויטרס, רכב של משטרת חמאס הגיע בבוקר למשרדי החברה ומנע כניסת העובדים למקום. השוטרים תלו נודעה האומרת כי המקום נסגר בהוראת התובע הכללי של ממשלת החמאס Ismail Jabr כצעד ראשון נגד החברה.

רוטרס דיווחה כי המשטרה בעזה הורתה גם לכל החנויות העובדות עם ג’אוואל לא למכור כרטיסי SIM למכשירים שלה או להעביר עד תשלומים לחברה.

עם זאת נכון ליום שלישי בלילה פעלו שירותי הטלפוניה והאינטרנט של החברה ללא הפרעה והיו זמינים לכל המנויים בעזה.

החברה-האם פלטל [Palestinian Telecommunication Company, Paltel] גינו את הצעד הזה והודיעה כי היא סוגרת את כל סניפי פלטל וג’אוואל ברצועה משום שאינה יכולה עוד לספק שירותים לכל עבות לביטחון העובדים והלקוחות.

Ammar al-Iker  מנכ”ל קבוצת פלטל אמר כי צעדי חמאס “מגבירים את הסבל של הפלסטינים תחת המצור הישראלי” וכי מדובר ב”מכה לאינטרסים של הצרכנים ורק מוסיף לסבלם של העזתים”.

לדבריו החברה ממלאת את כל הוראות החוק של הרשות הפלסטינית ברצועת עזה ובגדה המערבית לרבות כל מה שקשור לתשלום מס וכי לא ניתן לפצל את תשלומי המס בין הרשות הפלסטינית לבין ממשלת החמאס. הוא הדגיש כי סגירת הפעילות מאיימת על כלל המגזר הפרטי ברצועה.

קבוצת פלטל סבלה מהפסדים כספיים גדולים בשל נזקים גדולים שנגרמו לרשתות תקשורת וסלולר במהלך מבצע “צוק איתן”.

הרשות הפלסטינית גינתה את הסגירה וכינתה זאת כ”החרפת המחלוקת” ו”הפרה בוטה של החוק הפלסטיני”.